مقایسه بین‌نسلی رابطه نوموفوبیا و حمایت اجتماعی در ایران - ابراهیمی آتانی زهره; رضوی دینانی ابتسام (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف این پژوهش، مقایسه بین‌نسلی رابطه بین نوموفوبیا و حمایت اجتماعی در میان ترکیب نسلی ایکس و وای با ترکیب نسلی زد و آلفا در دانشگاه علم و فرهنگ ایران است. مواد و روش: این پژوهش با رویکرد کمی و طرح مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل 7600 نفر از دانشجویان، کارمندان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه علم و فرهنگ در نیمسال دوم سال تحصیلی 1404–1403 بود که براساس جدول مورگان 384 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند (در عمل 422 پرسشنامه توزیع شد). ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه نوموفوبیای ییلدریم و کوریا (2015) با 20 گویه در چهار مؤلفه و پرسشنامه شبکه اجتماعی لوبن (1988) در دو مؤلفه حمایت خانواده و حمایت دوستان بود. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام شد و شامل آزمون‌های نرمال بودن، تحلیل عاملی تأییدی برای بررسی روایی سازه، آلفای کرونباخ برای پایایی، آزمون تحلیل واریانس برای مقایسه نسل‌ها و تحلیل رابطه بین متغیرها بود. یافته‌ها: نتایج نشان داد رابطه مستقیم و معناداری بین حمایت اجتماعی و نوموفوبیا وجود ندارد (05/0<p). با این حال، تفاوت‌های معناداری بین نسل‌ها در نوموفوبیا و حمایت اجتماعی مشاهده شد. نسل‌های زد و آلفا میانگین بالاتری در نمره کل نوموفوبیا نسبت به نسل‌های ایکس و وای داشتند (001/0>p). بیشترین تفاوت بین نسل‌ها در مؤلفه «از دست دادن ارتباط» و کمترین تفاوت در مؤلفه «عدم دسترسی به اطلاعات» مشاهده شد. همچنین میانگین حمایت اجتماعی کل در نسل‌های ایکس و وای به طور معناداری بالاتر از نسل‌های زد و آلفا بود (05/0>p)، در حالی که این تفاوت عمدتاً مربوط به مؤلفه حمایت خانواده بود و در مؤلفه حمایت دوستان تفاوت معناداری دیده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد که اگرچه حمایت اجتماعی به طور مستقیم نوموفوبیا را پیش‌بینی نمی‌کند، اما تفاوت‌های نسلی در هر دو متغیر معنادار است و نسل‌های جوان‌تر (زد و آلفا) با سطح پایین‌تر حمایت خانوادگی و سطح بالاتر وابستگی به تلفن هوشمند، آسیب‌پذیری بیشتری نسبت به نوموفوبیا دارند.