اثربخشی آموزش هوش متبلور ماهر بر سرعت پردازش و توجه در دانش‌آموزان دارای اختلال یادگیری - جابری پرسا; تیماج چی محمد; بهرام بیگی یاسمن; صابری کیا علی; عشرتی مینا (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش هوش متبلور ماهر بر بهبود سرعت پردازش و توجه در دانش‌آموزان دختر دارای اختلال یادگیری بود. روش‌شناسی: این مطالعه با طرح نیمه‌آزمایشی پیش‌آزمون–پس‌آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دختر 7 تا 9 ساله دارای اختلال یادگیری در مراکز منطقه 6 تهران در سال 1404 بود. 30 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 12 تا 14 جلسه، بسته آموزش هوش متبلور ماهر را دریافت کرد. ابزارها شامل مقیاس مشکلات رفتاری کانرز، آزمون توجه و آزمون سرعت پردازش بود. داده‌ها با تحلیل کوواریانس و مانکوا تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد پس از مداخله، تفاوت معناداری بین دو گروه در سرعت پردازش و توجه وجود دارد (p<0.05). تحلیل‌های چندمتغیری نیز نشان‌دهنده اثر معنادار مداخله بر مؤلفه‌های پردازش دیداری، رمزگردانی و توالی و همچنین ابعاد مختلف توجه بود. اندازه اثر بالا و توان آماری مطلوب، اثربخشی قوی مداخله را تأیید کرد. نتیجه‌گیری: آموزش هوش متبلور ماهر با تقویت دانش پیشین، سازمان‌دهی شناختی و خودکارسازی پردازش ذهنی، موجب بهبود معنادار سرعت پردازش و توجه در دانش‌آموزان دارای اختلال یادگیری می‌شود و می‌تواند به‌عنوان یک مداخله مؤثر آموزشی–توانبخشی مورد استفاده قرار گیرد.