مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی راه‌حل‌محور و مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت عمومی و تنظیم هیجان در دانش‌آموزان پسر - یزدانی بنیامین; مهدیان حسین; جهانگیری علی (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی راه‌حل‌محور و مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت عمومی و تنظیم هیجان در دانش‌آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر بجنورد بود. مواد و روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان پسر متوسطه دوم شهر بجنورد در سال تحصیلی 1403-1402 بود که از میان آنان 45 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری شامل مشاوره گروهی راه‌حل‌محور، مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان بود. گروه‌های آزمایشی طی هشت جلسه تحت مداخله قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و نرم‌افزار SPSS-23 تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که هر دو مداخله در بهبود سلامت عمومی و تنظیم هیجان دانش‌آموزان اثربخش بوده‌اند (001/0>P). یافته‌ها نشان داد که در هر دو گروه آزمایشی، میانگین نمرات نشانه‌های بدنی، اضطراب و بی‌خوابی، نارساکنش‌وری اجتماعی و افسردگی از مرحله پیش‌آزمون به پس‌آزمون و پیگیری کاهش معناداری داشته است. همچنین در مؤلفه‌های تنظیم هیجان، ارزیابی مجدد هیجانی افزایش و سرکوبی هیجانی کاهش معناداری را نشان داد. نتایج آزمون بنفرونی بیانگر پایداری اثرات درمان در مرحله پیگیری بود و تفاوت معناداری بین پس‌آزمون و پیگیری مشاهده نشد. علاوه بر این، تفاوت معناداری بین اثربخشی دو رویکرد در اکثر متغیرها مشاهده نشد، اگرچه مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود سلامت عمومی عملکرد بهتری نشان داد. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که هر دو رویکرد مشاوره گروهی راه‌حل‌محور و مبتنی بر پذیرش و تعهد می‌توانند به عنوان مداخلات روان‌شناختی مؤثر در ارتقای سلامت عمومی و بهبود تنظیم هیجان دانش‌آموزان پسر مورد استفاده قرار گیرند. این دو رویکرد با وجود تفاوت‌های نظری، توانستند به شکل مشابهی موجب کاهش مشکلات روان‌شناختی و افزایش توانایی مدیریت هیجان‌ها شوند و اثرات درمانی آن‌ها نیز در طول زمان پایدار باقی ماند.