اثربخشی روان‌درمانی وجودی به روش گروهی-آنلاین بر بازسازی معنا در سوگ و اضطراب مرگ در بازماندگان جنگ - تاج زاده فاطمه; اسمعیل زاده شیدا; اسگندانی سهیلا; محمدرضائی بهرام; صنمی الهه (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان‌درمانی وجودی به روش گروهی-آنلاین بر بازسازی معنا در سوگ و اضطراب مرگ در بازماندگان جنگ انجام شد. مواد و روش: این پژوهش از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان و مردان 20 تا 50 ساله بازمانده جنگ 40 روزه ساکن تهران در نیمه اول سال 1405 بود. تعداد 32 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه‌ای در پنج هفته تحت روان‌درمانی وجودی گروهی-آنلاین مبتنی بر پروتکل می و یالوم (1989) قرار گرفت، در حالی که گروه گواه در لیست انتظار باقی ماند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس بازسازی معنای سوگ گیلز و همکاران (2015) و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار SPSS-28 تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که روان‌درمانی وجودی گروهی-آنلاین موجب افزایش معنادار بازسازی معنا در سوگ و مؤلفه‌های رشد شخصی، کاهش پوچی و بی‌معنایی، و افزایش ارزش‌گذاری زندگی شد (05/0>p). همچنین این مداخله باعث کاهش معنادار اضطراب مرگ، اضطراب مرگ صرف و عامل عمومی اضطراب مرگ گردید. بیشترین اندازه اثر مربوط به بازسازی معنا در سوگ (21/0=η²p) و ارزش‌گذاری زندگی (20/0=η²p) بود. با این حال، تفاوت معناداری در مؤلفه‌های پیوند همیشگی، حس آرامش و ترس از درد و جراحی مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش نشان داد که روان‌درمانی وجودی به روش گروهی-آنلاین می‌تواند به عنوان مداخله‌ای مؤثر، در بهبود بازسازی معنا در سوگ و کاهش اضطراب مرگ بازماندگان جنگ به کار رود. فراهم بودن بستر آنلاین، امکان دسترسی گسترده‌تر و کاهش موانع دریافت خدمات روان‌شناختی را فراهم می‌کند و می‌تواند در مراکز مشاوره و سلامت روان برای بازماندگان جنگ مورد استفاده قرار گیرد.