اثربخشی آموزش گروهی ذهن‌آگاهی بر همدلی و تاب‌آوری در دانشجویان روانشناسی - جلالیان صداقتی محمدرضا; فولادی اسما (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: بهبود و ارتقای همدلی و تاب‌آوری در دانشجویان به‌ویژه در دانشجویان روانشناسی اهمیت زیادی دارد. در نتیجه، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی ذهن‌آگاهی بر همدلی و تاب‌آوری در دانشجویان روانشناسی انجام شد. روش‌شناسی: مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه‌های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان روانشناسی موسسه آموزش عالی تابران در سال تحصیلی 1403-1402 بودند. نمونه این پژوهش 40 دانشجو بود که پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای با پروتکل آموزش ذهن‌آگاهی گالانت و همکاران (2016) آموزش دید و گروه کنترل هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌های این پژوهش با مقیاس همدلی جولیف و فارینگتون (2006) و مقیاس تاب‌آوری و کانور و دیویدسون (2003) گردآوری و با آزمون‌های کای‌دو و تحلیل کوواریانس تک‌متغیری در نسخه 27 نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که دانشجویان روانشناسی گروه‌های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت و سن تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند (05/0P>). همچنین، آموزش گروهی ذهن‌آگاهی باعث افزایش معنادار همدلی و تاب‌آوری در دانشجویان روانشناسی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد (001/0P<). نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مشاوران، روانشناسان و درمانگران می‌توانند از روش آموزش گروهی ذهن‌آگاهی در کنار سایر روش‌های آموزشی موثر برای افزایش همدلی و تاب‌آوری استفاده نمایند.