ارائه مدل رابطه بین هوش معنوی با بهزیستی روان‌شناختی با نقش میانجی استرس تحصیلی در نوجوانان مبتلا به بی‌موبایلی هراسی (نوموفوبیا) - بهرامپوری لیلا; غلامی توران پشتی مرضیه; قمری محمد (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش، ارائه مدلی از رابطه هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی با نقش میانجی استرس تحصیلی در نوجوانان مبتلا به نوموفوبیا بود. مواد و روش: این پژوهش از نوع کاربردی، کمی و توصیفی–تحلیلی با رویکرد همبستگی و طرح مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه شهر تهران مبتلا به نوموفوبیا در سال تحصیلی 1402–1403 بود. نمونه‌گیری به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای صورت گرفت و 304 نفر بر اساس ملاک‌های تشخیصی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه هوش معنوی (عبدالله‌زاده و همکاران، 1388)، مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف (1989)، پرسشنامه استرس زندگی دانش‌آموزی گادزلا و بالوگلو (2001) و پرسشنامه نوموفوبیا (آزادمنش و همکاران، 1395) بود. داده‌ها با استفاده از همبستگی پیرسون و مدل‌سازی معادلات ساختاری در نرم‌افزارهای SPSS-V27 و Amos-V3.3 تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد هوش معنوی با بهزیستی روان‌شناختی رابطه مثبت و معناداری دارد (β=0.472, p<0.001). استرس تحصیلی با بهزیستی روان‌شناختی رابطه منفی و معناداری داشت (β=-0.391, p<0.001). همچنین نقش میانجی مثبت و معنادار استرس تحصیلی در رابطه بین هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی تأیید شد (β=0.113, p<0.001). در مجموع، مدل توانست 69 درصد از واریانس بهزیستی روان‌شناختی را تبیین کند. نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که ارتقای هوش معنوی می‌تواند به افزایش بهزیستی روان‌شناختی نوجوانان مبتلا به نوموفوبیا کمک کند و استرس تحصیلی به‌عنوان یک عامل کلیدی در این رابطه عمل می‌کند. بنابراین، مداخلات آموزشی و مشاوره‌ای مبتنی بر توسعه هوش معنوی و مدیریت استرس تحصیلی می‌توانند راهکاری مؤثر برای بهبود سلامت روان نوجوانان در عصر دیجیتال باشند.