رابطه ادراک از بیماری زگیل تناسلی (HPV) با سبک زندگی، خوش‌بینی و آینده‌نگری در میان دانشجویان روان‌شناسی - آزما فاطمه; صولتی آناقیزی رمضان (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف این پژوهش بررسی رابطه و نقش پیش‌بینی‌کننده سبک زندگی، خوش‌بینی و آینده‌نگری در ادراک از بیماری زگیل تناسلی (HPV) در دانشجویان روان‌شناسی بود. مواد و روش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی–همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته روان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول در سال تحصیلی ۱۴۰۴–۱۴۰۵ بود که ۲۰۰ نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ادراک از بیماری HPV، پرسشنامه سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت، پرسشنامه خوش‌بینی و پرسشنامه آینده‌نگری بود. داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد بین ادراک از بیماری HPV با سبک زندگی، خوش‌بینی و آینده‌نگری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که هر سه متغیر توان پیش‌بینی معنادار ادراک از HPV را دارند و در این میان، آینده‌نگری بیشترین سهم را در تبیین واریانس ادراک از بیماری به خود اختصاص داد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد ادراک از بیماری HPV تنها مبتنی بر آگاهی پزشکی نیست، بلکه به‌طور معناداری تحت تأثیر عوامل روان‌شناختی و سبک زندگی قرار دارد؛ بنابراین، برنامه‌های ارتقای سلامت دانشجویان باید رویکردی چندبعدی با تأکید بر آینده‌نگری، خوش‌بینی و سبک زندگی سلامت‌محور داشته باشند.