بررسی رابطه‌ی ملال، حافظه‌ی کاری و حل مسئله با ولع غذایی، مطالعه‌ی افراد دارای اضافه‌وزن - ترکمن علی‌رضا; عسگری مبارکه کریم (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: این پژوهش با هدف بررسی رابطه‌ی ملال، حافظه‌ی کاری و حل مسئله با ولع غذایی در افراد دارای اضافه‌وزن انجام شد.مواد و روش: پژوهش حاضر از نوع بنیادی و همبستگی بود که با روش پیمایشی انجام شد. جامعه‌ی آماری شامل افراد بزرگسال ۱۷ تا ۷۰ سال با شاخص توده بدنی ۲۵ و بالاتر بود. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌ی ولع غذایی، پرسشنامه‌ی چندبعدی ملال، پرسشنامه‌ی حل‌مسئله‌ی هپنر و آزمون حافظه‌ی کاری دانیمن و کارپنتر بودند. داده‌ها با استفاده از آزمون کالموگروف–اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.یافته‌ها: نتایج نشان داد که ملال با ولع غذایی رابطه‌ی مثبت و معنادار، و حافظه‌ی کاری و مهارت حل مسئله با ولع غذایی رابطه‌ی منفی و معنادار دارند. حافظه‌ی کاری به تنهایی ۱۵٪ از تغییرات ولع غذایی را پیش‌بینی کرد. با اضافه شدن ملال و مهارت حل مسئله، ضریب تبیین به ۲۱٪ افزایش یافت. همچنین، ورود متغیرهای سن و جنسیت به مدل، قدرت پیش‌بینی را به ۳۲٪ افزایش داد.نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان می‌دهد که حافظه‌ی کاری، مهارت حل مسئله و ملال نقش معناداری در پیش‌بینی ولع غذایی دارند و سن و جنسیت می‌توانند این روابط را تقویت کنند. این یافته‌ها می‌توانند در طراحی مداخلات روانشناختی برای کنترل ولع غذایی در افراد دارای اضافه‌وزن مورد استفاده قرار گیرند.