اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر استرس ادراک شده دانشجویان مبتلا به کمرویی - نادری نسیم; میرزائیان بهرام; حیدری شعبان (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر استرس ادراک شده دانشجویان مبتلا به کمرویی انجام شد. روش‌شناسی: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل با یک دوره پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی مبتلا به کمرویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در نیمسال اول 1402-1403 که مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر که با ملاک‌های ورودی پژوهش همخوانی و تمایل به درمان داشتند، به طور غیر تصادفی هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی ساده به یک گروه 15 نفره آزمایش و یک گروه 15 نفره کنترل گمارده شدند. سپس پرسشنامه مقیاس استرس ادراک شده کوهن بین نمونه‌های هر دو گروه توزیع شد. سپس گروه آزمایش 9 جلسه 60 دقیقه‌ای درمان شناختی رفتاری گروهی را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار بود. در ادامه مجدداً این پرسشنامه‌ها بین گروه مداخله و گروه کنترل اجرا شد. داده‌ها در دو قسمت آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، در قسمت توصیفی از حداقل و حداکثر نمره ها، میانگین و انحراف معیار استفاده شد و در آمار استنباطی برای مقایسه و بررسی تفاوت میانگین گروه‌ها در پیش آزمون و پس آزمون از تحلیل کوواریانس چند متغیری (مآنکوا) و تک متغیری (آنکوا) با استفاده از نرم‌افزارSPSS نسخه 25 مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد درمان شناختی- رفتاری بر استرس ادراک شده دانشجویان مبتلا به کمرویی موثر است (001/0>P). نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری می‌تواند به طور مؤثری استرس ادراک شده را در دانشجویان مبتلا به کمرویی کاهش دهد و به عنوان روشی کاربردی در مداخلات روان‌شناختی برای این گروه مورد استفاده قرار گیرد.