اعتباریابی و اثربخشی بسته آموزشی رویارویی بر امیدواری در سالمندان - شجاعی بهرام; میرهاشمی مالک; طاهر محبوبه; میرقائمی طاهره‌السادات (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تجارب زیسته سالمندان از مرگ قریب‌الوقوع، تدوین بسته آموزشی رویارویی با مرگ، و بررسی اعتبار و اثربخشی آن بر میزان امیدواری در سالمندان بود. مواد و روش: مطالعه به شیوه‌ای ترکیبی انجام شد. در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی برای تحلیل تجارب ۱۴ سالمند مقیم آسایشگاه در تهران استفاده شد. داده‌ها از طریق مصاحبه نیمه‌ساختاریافته گردآوری و با روش کدگذاری سه‌مرحله‌ای تحلیل شدند. در بخش کمی، از طرح نیمه‌تجربی با گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 10 نفر) و پرسشنامه امیدواری اشنایدر استفاده شد. پس از تدوین بسته آموزشی بر پایه یافته‌های کیفی، اعتبار آن با استفاده از ضریب CVR تأیید شد و سپس در طول هشت هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین امیدواری در گروه آزمایش پس از مداخله به طور معناداری افزایش یافت (F=70.169, p<0.001, η²=0.805). همچنین شاخص تغییر پایدار (RCI) نشان داد که همه شرکت‌کنندگان تغییر پایدار آماری را تجربه کردند، گرچه تنها یک نفر از نظر بالینی به آستانه معناداری رسید. این نتایج نشان‌دهنده اثربخشی قوی بسته آموزشی در افزایش امیدواری سالمندان بود. نتیجه‌گیری: یافته‌ها مؤید آن است که آموزش مبتنی بر مواجهه با مرگ می‌تواند نقش مؤثری در ارتقای امیدواری سالمندان ایفا کند. استفاده از چنین بسته‌هایی در محیط‌های مراقبتی سالمندان توصیه می‌شود تا به بهبود کیفیت زندگی روانی آنان کمک کند.