نقش سوگیری منفی در شکل‌گیری اضطراب اجتماعی میانجی‌گری ترس از ارزیابی منفی - اسماعیل زاده اعظم; اسماعیل‌زاده قهدریجانی اکرم; ولایتی زهرا; عباسی مجید (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سوگیری منفی در شکل‌گیری اضطراب اجتماعی با میانجی‌گری ترس از ارزیابی منفی بود. روش‌ها و مواد: این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل افراد ساکن شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، 379 نفر بر اساس جدول مورگان و کرجسی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سوگیری منفی، مقیاس ترس از ارزیابی منفی (BFNE)، و مقیاس اضطراب اجتماعی (SIAS) بود. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل‌یابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS-27 و AMOS-21 استفاده شد. یافته‌ها: نتایج همبستگی نشان داد بین سوگیری منفی و اضطراب اجتماعی (r = 0.55, p < 0.001) و بین ترس از ارزیابی منفی و اضطراب اجتماعی (r = 0.61, p < 0.001) رابطه مثبت معنادار وجود داشت. نتایج مدل‌یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد که سوگیری منفی به طور مستقیم (β = 0.29, p < 0.001) و غیرمستقیم از طریق ترس از ارزیابی منفی (β = 0.27, p < 0.001) اضطراب اجتماعی را پیش‌بینی می‌کند. شاخص‌های برازش مدل در سطح مناسبی قرار داشت (CFI = 0.97، RMSEA = 0.056). نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش تأکید می‌کند که سوگیری منفی می‌تواند به واسطه افزایش ترس از ارزیابی منفی، سطح اضطراب اجتماعی افراد را افزایش دهد. بنابراین، مداخلات روانشناختی برای اصلاح سوگیری‌های منفی و کاهش ترس از ارزیابی می‌تواند به کاهش اضطراب اجتماعی کمک کند.