ارتباط اضطراب و باورهای غیر منطقی با کیفیت زندگی زناشویی دانشجویان - فرهانیان سیده فاطمه; کوشکی شیرین (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اضطراب و باورهای غیرمنطقی در پیش‌بینی کیفیت زندگی زناشویی دانشجویان متأهل بود. مواد و روش: این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متأهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در سال تحصیلی ۱۴۰۴–۱۴۰۳ بود. نمونه‌ای به حجم ۱۶۰ نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از سه ابزار شامل پرسشنامه کیفیت زندگی زناشویی باسبی، پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز، و پرسشنامه اضطراب بک استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین اضطراب و کیفیت زندگی زناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد (r = −0.184, p < 0.05) و همچنین باورهای غیرمنطقی نیز با کیفیت زندگی زناشویی رابطه منفی معناداری دارند (r = −0.294, p < 0.01). تحلیل رگرسیون نشان داد که اضطراب (β = −0.185, p = 0.015) و باورهای غیرمنطقی (β = −0.295, p < 0.001) می‌توانند به‌طور معناداری کیفیت زندگی زناشویی را پیش‌بینی کنند و حدود ۱۱ درصد از واریانس آن را تبیین نمایند. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که اضطراب و باورهای غیرمنطقی از جمله عوامل روان‌شناختی مهمی هستند که می‌توانند کیفیت زندگی زناشویی دانشجویان متأهل را کاهش دهند. لذا توجه به این متغیرها در برنامه‌های آموزش مهارت‌های زندگی و مداخلات روان‌شناختی توصیه می‌شود.