اثربخشی بسته آموزشی خانواده‌محور بر انگیزه تحصیلی و کنترل حواس‌پرتی در دانش‌آموزان دارای اختلالات یادگیری - کامکار, مهسا; زارع, حسین; ابوالمعالی الحسینی, خدیجه; شریفی, علی اکبر (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزشی خانواده‌محور بر بهبود انگیزه تحصیلی و کنترل حواس‌پرتی در دانش‌آموزان دارای اختلالات یادگیری بود.مواد و روش: پژوهش حاضر با طرح نیمه‌آزمایشی پیش‌آزمون–پس‌آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دارای اختلال یادگیری دوره متوسطه اول شهر اصفهان و مادران آنان بود که بر اساس معیارهای تشخیصی معتبر شناسایی شدند. تعداد 60 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در جلسات بسته آموزشی خانواده‌محور شرکت کرد، در حالی‌که گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انگیزش تحصیلی و آزمون کنترل حواس‌پرتی مبتنی بر سنجش عملکرد توجه بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون‌های آماری استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند.یافته‌ها: نتایج نشان داد پس از کنترل اثر پیش‌آزمون، تفاوت معناداری میان گروه آزمایش و کنترل در انگیزه تحصیلی درونی و بیرونی وجود داشت و مداخله موجب افزایش معنادار انگیزش تحصیلی شد. همچنین کاهش معنادار خطاهای توجه و زمان واکنش در گروه آزمایش نشان‌دهنده بهبود کنترل حواس‌پرتی و ارتقای کارآمدی شناختی دانش‌آموزان بود. اندازه اثرهای به‌دست‌آمده بزرگ و از نظر تربیتی قابل‌توجه گزارش شد.نتیجه‌گیری: بسته آموزشی خانواده‌محور توانست به‌طور همزمان انگیزه تحصیلی دانش‌آموزان دارای اختلالات یادگیری را تقویت کرده و میزان حواس‌پرتی آنان را کاهش دهد. نتایج بیانگر آن است که توانمندسازی خانواده، به‌ویژه مادران، می‌تواند راهبردی مؤثر، پایدار و کاربردی برای بهبود عملکرد تحصیلی و شناختی این دانش‌آموزان و تقویت نقش خانواده در مداخلات آموزشی باشد.