مدل پیش‌بینی گرایش به فرزندآوری براساس سرسختی روانشناختی و انعطاف‌پذیری شناختی با نقش میانجی اجتناب تجربه‌ای در مدیران زن - رباط مرادی, فریبا; هاشمی, سارا; جمهری, فرهاد (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف این پژوهش تدوین و آزمون یک مدل پیش‌بینی گرایش به فرزندآوری بر اساس سرسختی روانشناختی و انعطاف‌پذیری شناختی با نقش میانجی اجتناب تجربه‌ای و کمال‌گرایی در مدیران زن بود.مواد و روش: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی مبتنی بر مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل مدیران زن شاغل در مناطق 4، 5 و 6 شهرداری تهران بود که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه 250 نفر تعیین شد که در نهایت 245 پرسشنامه کامل تحلیل گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‌های انعطاف‌پذیری شناختی، سرسختی روانشناختی، اجتناب تجربه‌ای، کمال‌گرایی و گرایش به فرزندآوری بودند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شد و شاخص‌های برازش مدل برای ارزیابی مدل مورد استفاده قرار گرفتند.یافته‌ها: نتایج نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. سرسختی روانشناختی (β=0.29) و انعطاف‌پذیری شناختی (β=0.18) اثر مستقیم و مثبت معناداری بر گرایش به فرزندآوری دارند. کمال‌گرایی اثر مستقیم منفی معناداری بر گرایش به فرزندآوری نشان داد (β=-0.33)، در حالی که اثر مستقیم اجتناب تجربه‌ای معنادار نبود. همچنین سرسختی روانشناختی و انعطاف‌پذیری شناختی اثر منفی معناداری بر اجتناب تجربه‌ای و کمال‌گرایی داشتند. نتایج بوت‌استرپ نشان داد که اجتناب تجربه‌ای و کمال‌گرایی نقش میانجی معناداری در روابط بین متغیرهای پیش‌بین و گرایش به فرزندآوری ایفا می‌کنند.نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد ویژگی‌های مثبت روانشناختی از طریق کاهش عوامل بازدارنده شناختی-هیجانی، زمینه مساعدتری برای گرایش به فرزندآوری فراهم می‌کنند و می‌توانند مبنایی برای طراحی مداخلات روانشناختی در زنان شاغل باشند.