نقش باور به دنیای عادلانه و صفات سه گانه تاریک شخصیت در پیش بینی رفتار رانندگی - اسکندریان, امیررضا; هادیان فرد , حبیب; افلاک سیر, عبدالعزیز (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش باور به دنیای عادلانه و صفات سه گانه تاریک شخصیت در پیش بینی رفتار رانندگی بود.روش‌ها و مواد: طرح پژوهش برحسب هدف، همبستگی از نوع رگرسیون و برحسب گردآوری اطلاعات، پیمایشی بود. جامعه آماری شامل همه کلیۀ رانندگان شهر شیراز در سال 1403 بود که در این میان نمونه‌ای به حجم 209 نفر به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به پرسشنامه پرسشنامه رفتار رانندگی منچستر (MDBQ)، مقیاس صفات تاریک شخصیت (DTPS)و پرسشنامه باور به دنیای عادلانه ((BFWQ پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 در سطح 05/0 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان دادند، ماکیاولیستی (001/0p=، 234/0 β=)، سایکوپاتی (013/0p=، 176/0 β=) و خودشیفتگی (013/0p=، 166/0 β=) پیش‌بینی کننده مثبت و معنیدار رفتار رانندگی میباشند. همچنین به صورت کلی، صفات سه گانه تاریک شخصیت 40/18 درصد از واریانس رفتار رانندگی را تبیین میکنند. این درحالی بود که باور به دنیای عادلانه همبستگی معنی‌داری با رفتار رانندگی نداشت (05/0<p).نتیجه‌گیری: به طورکلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که صفات سه گانه تاریک شخصیت نقش قابل توجهی در تبیین رفتار رانندگی دارند که اهمیت تفاوت‌های فردی و شخصیت افراد در شکل‌دهی به رفتار رانندگی را برجسته می‌سازد. در پی این یافته، نقش باور به دنیای عادلانه در کاهش رفتار رانندگی کمتر از حد انتظار آشکار شد که نشان‌دهنده وجود عوامل غالب دیگر در این پدیده بود.