مدل ساختاری تجربه قلدری- قربانی سایبری بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده، با میانجیگری عزت نفس در نوجوانان - غرقی, عاطفه; طهمورسی, نیلوفر; بلیاد, محمدرضا; ژیان باقری, معصومه (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف از این پژوهش، بررسی مدل ساختاری تجربه قلدری-قربانی سایبری بر اساس حمایت اجتماعی ادراک‌شده با نقش میانجی عزت نفس در میان نوجوانان بود.مواد و روش: روش تحقیق این مطالعه توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود. با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای، ۴۰۰ دانش‌آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل مقیاس تجربه قلدری-قربانی سایبری، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک‌شده، و مقیاس عزت نفس روزنبرگ بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS-26 و Amos-24 و بر اساس مدل‌سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.یافته‌ها: نتایج تحلیل مسیر نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک‌شده تأثیر مثبت و معناداری بر عزت نفس دارد (β=0.438, p<0.001). همچنین، عزت نفس به شکل معناداری و منفی بر تجربه قلدری-قربانی سایبری تأثیر گذاشت (β=-0.317, p<0.001). حمایت اجتماعی ادراک‌شده نیز اثر منفی مستقیمی بر تجربه قلدری-قربانی سایبری داشت (β=-0.567, p<0.001). آزمون سوبل نقش میانجی‌گری عزت نفس را در رابطه بین حمایت اجتماعی و تجربه قلدری-قربانی سایبری تأیید کرد (Z=-7.933, p<0.001).نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که حمایت اجتماعی ادراک‌شده می‌تواند با افزایش عزت نفس نوجوانان، نقش حفاظتی در برابر تجارب منفی فضای مجازی ایفا کند. تقویت منابع حمایتی خانوادگی، دوستانه و اجتماعی و ارتقاء عزت نفس در نوجوانان می‌تواند به کاهش معنادار قلدری و قربانی شدن در فضای مجازی منجر شود.