تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر افسردگی و عزت نفس در دانشجویان دچار ضربه عشقی - نیک شهرستانی, آرزو; محمدیان, مینا; طالبی زاده, فهیمه; اکبری, محدثه; امیرساسان, یلدا (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر افسردگی و عزت نفس در دانشجویان دچار ضربه عشقی انجام شد. مواد و روش: پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و روش آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی واحد ملارد دچار ضربه عشقی بود، که از بین آن‌ها با روش نمونه‏گیری داوطلبانه تعداد 30 نفر انتخاب و با انتصاب تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت و پروتکل طرحواره درمانی یانگ و همکاران ( 2003) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری 26 SPSS پردازش و به منظور بررسی فرضیه‌های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغییره استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون میانگین نمرات افسردگی افراد شرکت کننده در برنامه طرحواره درمانی کاهش یافته است و همچنین در مرحله پس آزمون در افراد گروه آزمایش برخلاف افراد گروه کنترل منجر به افزایش نمره عزت نفس شده است. همانطور که مشاهده می‌کنیم بین میانگین نمره آزمودنی‌های دو گروه آزمایش و کنترل در هر دو متغییر تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). نتیجه‌گیری: بنابراین نتایج پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی منجر به بهبود افسردگی و عزت نفس در دانشجویانی که دچار ضربه عشقی شده اند، می‌گردد.