بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی و هنجاریابی آزمون هوش چندگانه سیال ماهر (MMFTI) در دانش‌آموزان ۴ تا ۶ سال - شمس, سارا; سعادتی شامیر, ابوطالب; کاظمی , آمنه السادات (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی و هنجاریابی آزمون هوش چندگانه سیال ماهر (MMFTI) در دانش‌آموزان دوره ابتدایی اول بود.مواد و روش: نمونه این پژوهش شامل ۸۰۰ کودک ۷ تا ۹ ساله بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و داده‌های مورد نیاز با استفاده از آزمون هوش چندگانه سیال ماهر گردآوری شد. برای بررسی روایی سازه آزمون از تحلیل عاملی اکتشافی با روش چرخش واریماکس استفاده شد. برای تعیین تعداد عامل‌ها از ملاک کایزر و نمودار اسکری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که در گروه سنی ۷ تا ۹ سال، پنج عامل برای هوش سیال استخراج شد: ادراک، استدلال، حافظه، توجه و پردازش کلامی.یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مؤلفه ادراک با بار عاملی ۰.۳۲، استدلال با ۰.۴۹، توجه با ۰.۵۸، حافظه با ۰.۵۵ و پردازش کلامی با ۰.۶۵ بارهای عاملی معناداری دارند. همچنین تحلیل عاملی اکتشافی مربوط به سؤالات آزمون نشان داد که میانگین و انحراف معیار سؤالات در تمامی خرده‌آزمون‌ها نسبت به نمره کل آزمون در حد قابل قبول بود و همبستگی هر سؤال با نمره کل آزمون معنادار گزارش شد. میزان پایایی هر سؤال نیز در مقایسه با کل آزمون در سطح قابل قبولی قرار داشت. بر این اساس، ضرایب آلفای کرونباخ برای مؤلفه‌های مختلف هوش سیال به ترتیب عبارت بودند از: استدلال (۰.۸۹)، ادراک (۰.۷۹)، توجه (۰.۸۵)، حافظه (۰.۷۴) و پردازش کلامی (۰.۹۲) که نشان‌دهنده همسانی درونی مطلوب برای خرده‌مقیاس‌های آزمون هوش چندگانه سیال ماهر بودند.نتیجه‌گیری: با توجه به ضرایب مناسب روایی سازه و پایایی در تمامی مؤلفه‌های هوش سیال، می‌توان این آزمون را به عنوان ابزاری هنجار شده برای گروه سنی ۴ تا ۶ سال در مهدکودک‌ها به کار برد.