مدل پیش بینی تبعیت از درمان براساس انعطاف پذیری روانشناختی با نقش میانجی فراهیجانهای مثبت و منفی در بیماران مبتلا به ام اس مراجعه کننده به مراکز ام اس اصفهان - خسروی, نرجس; افرازی زاده, سید فیض اله; عابد, محمد رضا; چیت ساز, احمد (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: هدف پژوهش حاضر، مدل پیش بینی تبعیت از درمان براساس انعطاف پذیری روانشناختی با نقش میانجی فراهیجانهای مثبت و منفی در بیماران مبتلا به ام اس مراجعه کننده به مراکز ام اس اصفهان بود. مواد و روش: روش تحقیق همبستگی از نوع معادلات ساختاری و از نوع هدف، کاربردی میباشد. برای رسیدن به این هدف جامعه آماری تحقیق را بیماران مبتلا به ام اس مراجعه کننده به مراکز ام اس اصفهان تشکیل میدهند. حجم نمونه با توجه به هدف پژوهش، متغیرها و با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس، 285 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو (1392)، انعطاف پذیری روانشناحتی دنیس و ومدروال (2010)، شفقت به خود ریس و همکاران (2011) و فراهیجان‌های مثبت و منفی میتمانسگروبر و همکاران (2009) بر روی گروه نمونه اجرا خواهد شد. برای بررسی مدل پژوهش از روش دو مرحلهای پیشنهاد شده توسط اندرسون و گربینگ (1988) استفاده شد و سپس براساس آن مدل پژوهش حاضر تدوین می‌شود. شایان ذکر است که تمامی تحلیلها با استفاده از ویرایش 24 نرم افزار مدلسازی معادلات ساختاری AMOS استفاده شد. در قسمت آمار توصیفی از (میانگین وانحراف معیار، فراوانی) و آمار استنباطی (ماتریس همبستگی، رگرسیون، شاخص‌های برازش) استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که متغیر انعطاف پذیری روانشناختی، فراهیجان مثبت قادر گردیده در جهت مثبت، متغیر تبعیت از درمان را پیش بینی کند اما فراهیجان منفی در جهت منفی، متغیر تبعیت از درمان را پیش بینی کنند. همچنین بر اساس نتایج ازمون بوت استرپ میتوان گفت که، متغیر انعطاف پذیری روانشناختی از طریق متغیر فراهیجان‌های مثبت و منفی به عنوان میانجی بر تبعیت از درمان با ضریب 22/0 به صورت غیر مستقیم در جهت مثبت تاثیر گذاشته و در سطح 01/0 معنی داری گردیده است. این تاثیر نشان از نقش میانجی فراهیجان‌های مثبت و منفی است. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهند که انعطاف‌پذیری روانشناختی از طریق فراهیجان‌های مثبت و منفی، نقش مؤثری در افزایش تبعیت از درمان در بیماران ام‌اس دارد و می‌تواند مبنایی برای مداخلات روان‌شناختی هدفمند باشد.