تاثیر فراشناخت درمانی و رفتار درمانی شناختی برافسردگی و اضطراب فراگیر مبتلایان به سندرم شناختی-توجهی (CAS) - انصاری صدرآبادی , حمیدرضا; رازانی, محسن; پیریایی , حسن; ساعدی, سارا (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: مطالعه حاضر با بررسی تاثیر فراشناخت درمانی و رفتار درمانی شناختی برافسردگی و اضطراب فراگیر درمبتلایان به سندرم شناختی-توجهی (CAS) در شهر تهران در سال03-1402صورت گرفته است.مواد و روش: روش این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه ی افرادی بود که به مراکزمشاوره سازمان فرهنگ هنری شهرداری مراجعه و با تشخیص نشانگان شناختی-توجهی غربال شده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش به شیوه تصادفی بوده است. از جامعه موردنظر به تعداد 45 نفر انتخاب شدند. بیشتر آزمودنی‌ها را زن‌ها تشکیل داده بودند. در ابتدا در هر سه گروه پرسشنامه افسردگی و اضطراب فراگیر اجرا شد. پس از تکمیل پرسشنامه‌ها در مرحله پیش آزمون دو گروه تحت 8 جلسه ی آموزشی فراشناخت درمانی و رفتاردرمانی شناختی قرار گرفتند. و به گروه آخر یا گروه کنترل آموزشی داده نشد. این جلسات آموزشی برای افرادی بودکه سندرم شناختی-توجهی درزمینه‌ای اختلال افسردگی، اضطراب فراگیر را تجربه کرده بودند و درانتها هر شیوه و میزان تاثیرگذاری آن‌ها به روش تحلیل واریانس بر آزمودنی‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌های آماری نشان دادکه هر دو روش تاثیر معناداری بر کاهش افسردگی و کاهش اضطراب فراگیر داشتند، و فرضیه مبتنی بر برتری فراشناخت درمانی نسبت به رفتار درمانی شناختی تایید نشدنتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که هر دو رویکرد درمانی می‌توانند در طراحی برنامه‌های درمانی در مراکز مشاوره و سلامت روان، بهبود کیفیت خدمات درمانی و افزایش تاثیر پروتکل درمانی کوتاه مدت نقش مهمی ایفا کند.