مقایسه اثربخشی زوج‌درمانی طرحواره‌محور و زوج‌درمانی هیجان‌مدار بر سرخوردگی‌زناشویی‌ زوجین دارای اختلافات زناشویی - ناظر , گل مریم; بخشی پور, ابولفضل; قاسمی مطلق , مهدی (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج‌درمانی طرحواره‌محور و زوج‌درمانی هیجان‌مدار بر سرخوردگی‌زناشویی زوجین دارای اختلافات زناشویی بود. مواد و روش: روش پژوهش حاضر شبه‌آزمایشی با طرح پیش‎آزمون پس‎آزمون سه‌گروهی است. جامعة آماری پژوهش شامل کلیه زوجین دارای اختلافات‎زناشویی مراجعهکننده به مرکز مشاوره مهردوستان شهر مشهد در شش ماهه اول سال 1402 بود. به منظور انتخاب نمونه‌آماری با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و دردسترس، ابتدا 30 نفر انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش پرسشنامه‌های سرخوردگی‌زناشویی‌ (MDS؛ کایزر، 1993) استفاده شد. مداخله پروتکل زوج‌درمانی طرحواره‌محور یانگ (2003) و پروتکل زوج‌درمانی هیجان‌مدار جانسون (2012) در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای به صورت گروهی برای گروه‌های آزمایش اجرا شد. داده‌ها با روش آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند. یافته‌ها: یافته‌های آماری نشان داد در مرحله پس‌آزمون و پیگیری، هر بین گروه‌های زوج‌درمانی طرحواره‌محور و هیجان‌مدار با گروه گواه، در متغیر سرخوردگی‌زناشویی‌ زوجین تفاوت معنی‌دار وجود داشت (05/0< P). نتیجه‌گیری: از یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت مراکز مشاوره و کلینیک‌های خانواده می‌توانند از این دو رویکرد با اولویت مشاوره و رواندرمانی گروهی استفاده کنند.