اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر استرس تحصیلی و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول مدارس دولتی شهرستان صومعه سرا - هنرمند صافدل , زهرا; صادقی, الهه (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر استرس تحصیلی و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول مدارس دولتی شهرستان صومعه سرا انجام شد.مواد و روش: روش تحقیق این پژوهش از نوع نیمه تجربی (نیمه آزمایشی) و کاربردی بود که با طرح پژوهشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول مدارس دولتی شهرستان صومعه سرا در سال تحصیلی 1404-1403 بودند. نمونه پژوهش حاضر 30 نفر از افراد جامعه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه استرس تحصیلی گادزلا (1994) و پرسشنامه شیفتگی تحصیلی مارتین و جکسون (2008) بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها و بررسی فرضیه‌های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) و تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) استفاده شد.یافته‌ها: نتیجه پژوهش نشان داد که تفاوت میان گروه مداخله و گروه کنترل از نظر میانگین نمرات متغیرهای استرس تحصیلی و شیفتگی تحصیلی معنادار است (001/0>P). نتایج به دست آمده به نفع گروه آزمایش بود.نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر استرس تحصیلی و شیفتگی تحصیلی دانش آموزان مؤثر است.