اثربخشی مداخله ذهن آگاهی بر مهارت‌های خودتنظیمی و بهزیستی روان شناختی کودکان بی‌سرپرست - غلامی, فهیمه; عبدی, محمد صالح (فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی)
هدف: این پژوهش با هدف تعیین اثر مداخله ذهن آگاهی بر مهارت‌های خودتنظیمی و بهزیستی روان شناختی کودکان بی‌سرپرست انجام شد.مواد و روش: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون با گروه‌های تجربی و کنترل می باشد. جامعه آماری را کودکان بی‌سرپرست 10 تا 12 سال شهر سبزوار که تحت پوشش بهزیستی می باشند تشکیل دادند. از میان تمام کودکان بی‌سرپرست به صورت هدفمند و براساس معیارهای ورود به پژوهش 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه پرسشنامه راهبرهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت (پرسشنامه راهبرهای یادگیری خودتنظیمی: این پرسشنامه توسط پینتریچ و دی گروت (1990)، مقیاس بهزیستی کودکان استرلینگ (SCWBS) استفاده شد. در این پژوهش تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در دو بخش انجام گرفت، بخش اول اختصاص به یافته‌های توصیفی داشت که در این بخش شاخص‌هایی نظیر میانگین، انحراف معیار، درصد و فراوانی استفاده شد. بخش دوم مربوط به یافته‌های استنباطی بود که در این قسمت تحلیل کوواریانس چند متغیره برای تحلیل فرضیه‌ها در برنامه آماری SPSS نسخه 26 استفاده شد.یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد‌ که پس از کنترل اثر پیش‌آزمون، تفاوت نمره‌های پیش‌آزمون- پس‌آزمون دو گروه برای متغیر یادگیری خودتنظیمی معنادار است و میانگین نمره‌های گروه آزمایش در متغیر یادگیری خودتنظیمی نیز به‌طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است (05/0>P). تفاوت نمره‌های پیش‌آزمون دو گروه برای متغیر بهزیستی روانشناختی معنادار نیست (926/0=P). اما تفاوت میانگین نمره‌های پس‌آزمون بهزیستی روانشناختی در دو گروه آزمایش و کنترل معنادار است (035/0=P).نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان‌دهنده اهمیت مداخله ذهن آگاهی در اثرگذاری بر متغیرهای یادگیری خودتنظیمی و بهزیستی روانشناختی در کودکان بی‌سرپرست شهرستان سبزوار می‌باشد.